Maturitní ples je vždy jen jeden


Některé životní události se nedají opakovat. Zatímco opakovaně navštěvujete svůj obchod s potravinami či zdravou výživou třeba dvacet let, střední školu absolvujete jen jednou, a nikdy více si to již zopakovat nemůžete. Nemůžete odmaturovat a říci si: „Tak, bylo to fajn, zkusím to tedy ještě jednou, a třeba lépe.“ I kdybyste to po formální stránce dokázali a středoškolské studium si znovu zopakovali, nikdy už se ve vaší třídě v prvním ročníku nesejdete se stejnými patnáctiletými spolužáky, a nikdy už s nimi neodmaturujete na počátku své vlastní dospělosti. Na zakončení středoškolského studia se také váže maturitní ples, který je slavnostním potvrzením, že za pár týdnů následují „zkoušky z dospělosti“, a že období dětství a dospívání je nenávratně pryč.

dívky na plese

Málokdo si ale v době, kdy je maturantem, toto uvědomuje. Teoreticky možná ano, ale nevnímá to tak ve skutečnosti, protože je život v tuto chvíli před ním jako svinutý koberec, a on se těší, až jej rozvine tam, kam chce.

Maturitní plesy bychom měli vnímat jako jednu z největších životních slavností a máte-li doma nějakého takového maturanta či maturantku, snažte se jim připomenout to, co víte vy sami, že je to neopakovatelná událost, a že by na ni také měli být náležitě vyzdobeni. Chlapci by měli dbát na vhodný sestřih a úpravu vlasů a dívky především na svou garderobu.

plesové šaty

Šaty na maturitní ples svatebi-saty-spolecenske-plesove.cz „přetvoří každou dívku na dámu“ tak, jak se o tom zmínil Vašo Patejdl ve skladbě Stužková, která patří k nejpopulárnějším hudebním klenotům skupiny Elán. Ať už si vyberete jakékoli, v barvě zelené či tyrkysové, nechte si je vytvořit na míru. Plesové šaty pak využijete i při jiných společenských příležitostech, a i když už tu nebudete vyzdobená stužkou jako maturantka, váš maturitní ples budete mít živě v paměti, protože právě ten bude na samém počátku vašeho rozvíjejícího se životního koberce.